måndag 29 november 2010

Julbak

I helgen blev det lite pysslande och bakande hos familjen Olsson Axelsson.
Jag gjorde ischoklad, romfudge (fast jag hade ingen rom så det blev Likör 43) och pepparkaksbiscotti.
Riktigt smarrigt!!



Romfudge:
300g. mörk choklad (jag tog blockchoklad)
1 burk kondenserad mjölk
1msk mörk eller ljus rom

Smält chokladen över vatenbad. Rör ner kondenserad mjölk och rom. Rör till en jämn smet,
Gör em form med måtten 15x24cm av bakplåtspapper. Häll upp smeten i formen och jämna till ytan. Ställ i kylen att stelna.
Skär i kuber och förvara svalt.

Pepparkaksbiscotti:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. (+25 grader vid vanlig ugn)
100g. hasselnötter (jag använde sötmandel)
2dl socker
1tsk bakpulver
5dl vetemjöl
2tsk kanel
2tsk kardemumma
1tsk malda kryddnejlikor
1tsk mald ingefära
100g. smör
2 ägg

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnid av skalet med en handduk.
Blanda socker, vetemjöl och kryddorna i en bunke. Tillsätt smör, ägg och nötter. Arbeta ihop till en deg. Forma 2 längder, lika långa som plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Ta ut och sänk temperaturen till 100 grader. Skär rullarna i sneda skivor. Lägg ut glest på plåten. Ställ tillbaka i ugnen och låt torka 1 timma. Låt svalna.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar