tisdag 30 november 2010

Jag hatar knäck!

Var hemma hos en kompis i söndags på adventsfika. Hon bjöd på så himla goda lakritsknäck. Ja! Tänkte jag, det ska jag med göra.
Sagt och gjort... Sambon köpte med sig det jag behövde igår och idag var det dags.
Herre jävlar vad jag aldrig mer kommer att göra knäck. Det började bra, men fegejag hade för låg temperatur på spisen. Så efter 45 minuters kokande var termometern endast uppe i 90 grader (100 ibland om jag rörde!?) Jag brassade på lite och den kom upp i 100 (105-110 om jag rörde?!). Fasen vilken tid det tar och upp och ner med temperaturen hela tiden. Jag testar ett kulprov!!! Det gick jättebra att göra kulor efter några sekunder i vatten så jag bestämde mig för att smeten var klar, trots att den inte var uppe i 122 grader.
                                                                      

Jag hade lagt ut knäckformar så fint på en bricka och började klicka i. De första 10-20stycken gick väl bra. Smeten blev segare och det blev svårare och svårare att hälla i från skeden i de pyttesmå knäckformarna. Tillslut fastnade det smettrådar överallt och jag lyfte upp ett helt gäng små formar med min lilla sked. Att jag inte kastade hela kastrullen i väggen. (Det går ju faktiskt inte när lilla tjejen sitter och tittar på, annars hade jag nog gjort det). SUCK!!! Jag orkade inte göra de sista formarna för det blev sånt klet och mina fingrar var kletiga och jag hade redan gjort slut på 20 skedar som låg knäckförstörda...

Men OJ så goda de blev!!!



                                                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar