Idag hade vi middag hemma hos oss för att min bror fyllde år i torsdags. Jag tog på mig att göra en tårta. Jag gjorde en botten med vit choklad och cocos som jag tyvärr tycker blev lite torr och sen en Hallonmousse med ett lakritstäcke av gelé.
Det blev mycket lyckat och väldigt gott. Hallon och lakrits går alltid bra ihop.
Det blev mycket lyckat och väldigt gott. Hallon och lakrits går alltid bra ihop.
Vit chokladbotten:
100g smör
100g vit choklad
2st ägg
1dl socker
0,5tsk bakpulver
1dl cocos
1dl vetemjöl
Cocos till formen
Smöra och "bröa" en form med löstagbara kanter med cocos.
Smält smöret på svag värme, hacka chokladen och häll i det smälta smöret. Rör tills chokladen har smält, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda torra ingredienser i en skål.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20 min. Jag tyckte den blev torr och hade nog idag minskat med 5 minuter.
Lossa kakan från formen och lägg tillbaka den igen (gör det enklare att lyfta bort tårtan sedan). Klipp 2 overhead papper på längden, sätt ihop 3st blad till en lång remsa och sätt fast den i formen med löstagbara kanter. Det ska bli som en form med oh-pappret. Det blir då en snygg kant på tårtan.
Hallonmousse
500g frusna hallon
5st gelatinblad
2st äggvitor
2dl socker (äggvitorna)
1dl socker (hallonen)
4dl vispgrädde
1st lime (skal + saft)
Tina hallonen, passera dem genom en finmaskig sil.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm hallonpuren, tillsätt 1dl socker, limeskal och limesaft. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Låt svalna lite.
Vispa äggvitan kraftigt tillsammans med 2dl socker - lite i taget.
Vispa grädden tjockt.
Blanda hallonpuren med äggvitan och blanda till sist i den vispade grädden.
Häll i moussen i formen med botten och oh-bladen runt. Ställ kallt.
Gör gärna detta dagen innan den skall ätas.
Samma dag som tårtan skall ätas kan man göra lakritsgelen.
Lakritsgele:
1dl vatten
2dl gelesocker multi
1msk lakritsarom (jag tog 10st turkisk peppar och mortlade till pulver)
2tsk svart hushållsfärg
Mät upp vatten och gelesocker. Häll i arom eller turkisk pepparpulver och den svarta hushållsfärgen.
Koka upp och koka i 30 sekunder.
Låt gelén svalna en aning. Den stelnar fort så vänta inte för länge.
Det var första gången jag använde gelesocker. Jag tycker det var svårt och kommer nog använda gelatin framöver. Gelén la sig på tårtan som en enskild del, den stelnade på tårtan och fastnade inte utan gled runt uppepå. Det har jag inte upplevt när jag har använt gelatin.
Men en supergod tårta som sagt :)
100g smör
100g vit choklad
2st ägg
1dl socker
0,5tsk bakpulver
1dl cocos
1dl vetemjöl
Cocos till formen
Smöra och "bröa" en form med löstagbara kanter med cocos.
Smält smöret på svag värme, hacka chokladen och häll i det smälta smöret. Rör tills chokladen har smält, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda torra ingredienser i en skål.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20 min. Jag tyckte den blev torr och hade nog idag minskat med 5 minuter.
Lossa kakan från formen och lägg tillbaka den igen (gör det enklare att lyfta bort tårtan sedan). Klipp 2 overhead papper på längden, sätt ihop 3st blad till en lång remsa och sätt fast den i formen med löstagbara kanter. Det ska bli som en form med oh-pappret. Det blir då en snygg kant på tårtan.
Hallonmousse
500g frusna hallon
5st gelatinblad
2st äggvitor
2dl socker (äggvitorna)
1dl socker (hallonen)
4dl vispgrädde
1st lime (skal + saft)
Tina hallonen, passera dem genom en finmaskig sil.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm hallonpuren, tillsätt 1dl socker, limeskal och limesaft. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Låt svalna lite.
Vispa äggvitan kraftigt tillsammans med 2dl socker - lite i taget.
Vispa grädden tjockt.
Blanda hallonpuren med äggvitan och blanda till sist i den vispade grädden.
Häll i moussen i formen med botten och oh-bladen runt. Ställ kallt.
Gör gärna detta dagen innan den skall ätas.
Samma dag som tårtan skall ätas kan man göra lakritsgelen.
Lakritsgele:
1dl vatten
2dl gelesocker multi
1msk lakritsarom (jag tog 10st turkisk peppar och mortlade till pulver)
2tsk svart hushållsfärg
Mät upp vatten och gelesocker. Häll i arom eller turkisk pepparpulver och den svarta hushållsfärgen.
Koka upp och koka i 30 sekunder.
Låt gelén svalna en aning. Den stelnar fort så vänta inte för länge.
Det var första gången jag använde gelesocker. Jag tycker det var svårt och kommer nog använda gelatin framöver. Gelén la sig på tårtan som en enskild del, den stelnade på tårtan och fastnade inte utan gled runt uppepå. Det har jag inte upplevt när jag har använt gelatin.
Men en supergod tårta som sagt :)
Mmmm...ser smaskig ut!!
SvaraRaderaDen kanske man får smaka nån gång? Eller kanske låna receptet?
Kram kram